Konzum najveći lanac, Kerum izvan top-deset

Bez autora
Jul 17 2011

Trgovački lanac Konzum ima najveći udio na tržištu trgovine u Hrvatskoj, najveći rast prihoda prošle je godine imao Mercator-H, i to ponajprije zahvaljujući akviziciji Getroa, a splitski Kerum više nije u top-deset trgovaca u Hrvatskoj. Istraživanje tržišta distributivne trgovine mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo, temeljilo se na uzorku od 56 poduzetnika koji su prema ostvarenim prihodima najveći trgovci na malo i veliko u Hrvatskoj, a u odnosu prema istraživanju za 2009. u njega je uvršteno pet novih poduzetnika. Usporedba ukupnih prihoda poduzetnika pokazala je da je tržište u 2010. raslo za 2,4 posto u odnosu prema lanjskoj godini. Zbog nastavaka procesa konsolidacije smanjuje se broj poduzetnika koji djeluju na tržištu, odnosno povećava se njegova koncentriranost, jer je osam od deset vodećih trgovaca u Hrvatskoj u 2010. povećalo svoje tržišne udjele.

Konzum najveći lanac, Kerum izvan top-desetTrgovački lanac Konzum ima najveći udio na tržištu trgovine u Hrvatskoj, najveći rast prihoda prošle je godine imao Mercator-H, i to ponajprije zahvaljujući akviziciji Getroa, a splitski Kerum više nije u top-deset trgovaca u Hrvatskoj, pokazuje istraživanje tržišta maloprodaje i veleprodaje u 2010. koje je prihvatilo Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Istraživanje tržišta distributivne trgovine mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo, temeljilo se na uzorku od 56 poduzetnika koji su prema ostvarenim prihodima najveći trgovci na malo i veliko u Hrvatskoj, a u odnosu prema istraživanju za 2009. u njega je uvršteno pet novih poduzetnika, navodi se u priopćenju AZTN-a.

Usporedba ukupnih prihoda poduzetnika pokazala je da je tržište u 2010. raslo za 2,4 posto u odnosu prema lanjskoj godini. Zbog nastavaka procesa konsolidacije smanjuje se broj poduzetnika koji djeluju na tržištu, odnosno povećava se njegova koncentriranost, jer je osam od deset vodećih trgovaca u Hrvatskoj u 2010. povećalo svoje tržišne udjele. Međutim, zajednički tržišni udjel 10 trgovaca iznosi 77 posto pa tržište trgovine na malo i dalje ima obilježja umjereno koncentriranog tržišta.

Za razliku od njega, tržište trgovine na veliko je vrlo koncentrirano i na njemu se u 2010. pokazatelj koncentriranosti u odnosu prema godini prije dodatno povećao, navode iz AZTN-a i dodaju da dva najveća takmaca na tom tržištu, Konzum i Metro, drže zajednički tržišni udjel od više od 73 posto. Najveće tržišne udjele na oba tržišta trgovine u Hrvatskoj ima Konzum koji je ujedno i najznačajniji trgovac u jedanaest županija u Hrvatskoj te Gradu Zagrebu. Najveći porast prihoda u 2010. je, ponajprije zahvaljujući akviziciji Getroa, imao Mercator-H, a visok rast bilježe još Lidl i Plodine.

Splitski Kerum više nije u top-deset trgovaca u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju. Na tržištu je u 2010. zabilježen rast ukupne neto prodajne površine za 13 posto u odnosu prema godini prije, a najveći broj novootvorenih prodajnih mjesta bio je u kategoriji supermarketa, ističu iz AZTN-a. Vijeće AZTN-a, na sjednici održanoj 14. srpnja, odobrilo je koncentraciju (joint venture) nastalu promjenom u poslovanju Narodnog trgovačkog lanca otvaranjem maloprodajnih prodavaonica. Vijeće je ocijenilo da takva koncentracija nema značajan učinak na mjerodavnom tržištu te je koncentraciju dopustilo na prvoj razini, navodi se u priopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik